Astăzi este marcată, pentru prima oară în România, Ziua Mondială a Epilepsiei. Cu această ocazie, specialiştii atrag atenţia asupra modului în care se manifestă crizele şi asupra măsurilor de prim ajutor.
Principala cauză a epilepsiei o reprezintă leziunile de la nivel cerebral suferite în viaţa intrauterină, dar şi infecţiile, traumatismele şi atacurile cerebrale apărute mai târziu în viaţă, spune medicul primar neurolog Ioana Mândruţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Primele manifestări ale bolii neurologice apar, cel mai adesea, la copii şi la adolescenţi.
Citeşte şi:
VIDEO Nu împrumuta rimelul! Te poţi alege cu „vietăţi" care trăiesc pe gene
Balonările şi constipaţia pot duce la pierderea sarcinii
Cele mai surprinzătoare simptome
„Pacienţii care suferă de epilepsie se confruntă deseori cu probleme sociale şi psihologice pentru că sunt marginalizaţi sau discriminaţi şi astfel ajung să se izoleze. Toate acestea se întâmplă din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla şi care pot izbucni oricând", a declarat dr. Ioana Mândruţă.
De altfel, în timpul unei crize epileptice, multe persoane îşi pierd starea de conştienţă, cad şi se pot lovi grav. 30% din epileptici nu-şi pot controla crizele.
Iată ce manifestări pot anunţa o criză epileptică:
- Unele persoane fac crize atunci când mănâncă anumite alimente. Mai întâi simt un gust pronunţat şi apoi se declanşează criza.
- Criza se poate manifesta printr-o halucinaţie auditivă. Bolnavul „aude" un marş, o melodie preferată sau vocea mamei în copilărie când îi atrăgea atenţia să nu mai scrie cu mâna stângă etc.
- Unii oameni îşi „văd" viaţa trecându-le prin faţa ochilor în timpul crizei sau revăd anumite momente cu încărcătură emoţională din copilărie.
- În unele cazuri, epilepticul poate manifesta comportamentele unor animale: