● Excelenţa Voastră, vreau să vă mulţumesc că ne-aţi primit la dumneavoastră acasă, aici, unde este o părticică din Grecia. Este o mare onoare să putem dialoga cu dumneavoastră, mai ales în preajma zilei de 25 martie, Ziua Naţionala a Greciei, zi care de fapt are o valoare de simbol. Simbolul unităţii grecilor şi a Greciei, dar care exprimă în substanţa ei o mult mai întinsă istorie de definire şi de unitate a grecilor, mai întâi, şi a Greciei mai apoi. Tocmai de la acest lucru aş vrea să pornim d-le ambasador, să trecem un pic prin istoria aceasta a Greciei, căci fără a o cunoaşte nu putem înţelege ceea ce este Grecia astăzi şi nu putem înţelege ceea ce este îndeobşte miracolul grecesc. Aş vrea să vorbim despre începuturile foarte vechi ale Greciei, şi ştiu că aplecările dumneavoastră merg către trecut, către istoria veche, antică a ţării dumneavoastră şi a Balcanilor.
Mulţumesc pentru introducerea pe care aţi făcut-o şi trebuie să spun că nu-mi permit să cedez la o anumită emoţie pe care aţi provocat-o prin cuvintele dumneavoastră despre Grecia, despre greci, despre mine. La început, e potrivit să spunem că, în parcursul multimilenar al istoriei şi protoistoriei Grreciei, s-au schimbat multe; există, însă, nişte linii comune în decursul veacurilor. Este vorba, cu predilectţe, de iubirea pentru libertate, spiritul care rămâne viu şi liber, o vitalitate care, trebuie spus, ar fi bine să rămână înscrisă într-un cadru de disciplină şi de responsabilitate. Există, mai ales, fibra care ne leagă cu trecutul şi, bineînţeles, limba. Limba greacă, o limbă care este mult mai conservativă decât alte limbi europene. Nu trebuie să uităm că oamenii de vârsta mea înţeleg fără nici o problemă Noul Testament în limba originală.
● Există, în literatură, aceasta formulă: "Înapoi la clasici!". Ea exprimă un moment în care scriitorii simt nevoia să recu