Moneda unică europeană s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, ca urmare a anunţului privind creşterea neaşteptată a încrederii întreprinzătorilor în economia Germaniei. În acelaşi timp, dolarul a fost influenţat în mod negativ de afirmaţia preşedintelui Federal Reserve (Fed), Ben Bernanke, potrivit căreia politica monetară "acomodativă" a băncii centrale este, în continuare, necesară stimulării pieţei muncii.
La ora 10.23, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,3332 dolari, mai mare cu 0,5% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.
Conform institutului de cercetare Ifo, indicele care măsoară încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a ajuns la 109,8 puncte în martie, de la 109,7 în februarie, în timp ce analiştii anticipau scăderea indicelui la 109,6 puncte. Nivelul consemnat de indicele Ifo în martie este cel mai ridicat din ultimele opt luni, iar avansul său dă speranţe în privinţa redresării celei mai mari economii a Europei.
Aprecierea euro a fost determinată şi de declaraţia cancelarului german Angela Merkel potrivit căreia ţara sa este dispusă să accepte ideea ca Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) să funcţioneze în paralel cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM). Astfel, Berlinul pare să nu se opună majorării fondurilor destinate combaterii crizei datoriilor din Europa.
Pe de altă parte, preşedintele Fed, Ben Bernanke, a afirmat, ieri, că economia Statelor Unite trebuie să crească mai rapid ca să producă suficiente locuri de muncă, în vederea reducerii ratei şomajului. Bernanke a subliniat că declinul ratei şomajului din SUA de la 9,1% vara trecută la 8,3% în februarie a fost, într-o anumită măsură, nesincronizat cu ritmul creşterii economice.
"Scăderea în continuare a şomajului, într-o manieră semnificativă, va necesita, probabil, o creştere mai rapidă a producţiei şi cererii,