Regizorul hollywoodian James Cameron s-a intors la suprafata dupa ce s-a scufundat 11 km sub apele oceanului, din Groapa Marianelor, din Pacificul de Vest. Sursa imagine: bbc.co.uk
El a realizat coborarea singur intr-un submarin denumit Deepsea Challenger, luandu-i doua ore sa ajunga la suprafata.
A petrecut mai mult de trei ore explorand adancul oceanului.
Ambarcatiunea sa a fost dotata cu camere video si lumini pentru a putea realiza filmarile din adancul Groapei Marianelor.
Aceasta este cea de a doua coborare realizata de o expeditie umana in adancurile cele mai mari ale oceanului, prima fiind realizata in 1960.
Coborarea anilor ’60 a fost realizata de locotentul marinei americane Don Walsh si oceanograful Jacques Piccard.
Acestia au petrecut 20 de minute in adancul oceanului, dar acostarea lor pe fundul oceanului a dat gres ridicand un val de namol in apa, ceea ce nu le-a putut permite strangerea dovezilor pe care ei le doreau.
Inainte de scufndare James Cameron a declarat postului BBC ca acest fapt este “implinirea unui mai vechi vis al sau”.
“Oamenii au ajuns pe Luna, iar Cousteau a explorat oceanele globului. Asta a fost cu ceea ce am crescut si am apreciat cel mai mult din copilaria mea, “ a mai declarat regizorul Titanicului.
Deepsea Challenger a fost construit in Australia, iar Cameron a muncit cativa ani buni, in secret, alaturi de o echipa de ingineri la realizarea acestuia.
Submarinul cantareste 11 tone si are o lungime de 7 metri.
Micutul compartiment unde a stat regizorul in timpul scufundarii a fost realizat din otel gros, capabil sa reziste la o presiune de 1000 de atmosfere, atat cat s-a inregistrat pe timpul coborarii in adancurile oceanului.
Submarinul a fost dotat cu atat de mult lumini si camere video incat acesta arata ca un studio Tv subacvatic - cu Cameron care a fost capabil s