Statul român a vândut ieri, prin licitaţie, cea mai mare exploatare românească de cupru. Canadianul Stephen G. Roman, descendentul unui magnat al metalelor neferoase, va plăti 200 de milioane de euro.
O firmă canadiană, necunoscută atât în Canada, cât şi în România - Roman Cooper Corp. -, a fost declarată câştigătoare a licitaţiei pentru preluarea integrală a capitalului Cuprumin, deţinută de Ministerul Economiei. Licitaţia cu strigare a avut loc ieri.
Citeşte şi:
Compania care a cumpărat Cupru Min Abrud, fondată de o bancă din Toronto
Roman Copper preia cea mai mare exploatare de cupru din Romania
Vineri, ministerul anunţase că până la data-limită s-au înscris la licitaţie patru firme: Roman Cooper Corp. Canada, Oz Minerals Limited Australia, Dundee Holding Olanda şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.
Roman Cooper Corp., câştigătoarea licitaţiei, este controlată de Stephen B. Roman, un personaj despre care presa internaţională a scris mult, dar a fabulat şi mai mult.
Cine este Stephen Roman
Nu se ştiu multe lucruri despre Stephen G. Roman, un canadian de 59 de ani. Nu apare pe nicio listă a celor mai bogaţi oameni, nu şi-a împărtăşit memoriile cu presa - sau cu oricine altcineva. Numele său este alăturat sintagmei de „cea mai colorată/controversată familie de miliardari din Canada".
Tatăl său, Stephen B. Roman, este numit „titan" sau „magnat", care şi-a făcut averea din minerit, făcând afaceri cu uraniu şi titan. Acesta a făcut parte din delegaţia canadiană care a dezvoltat programul nuclear al României, după ce Ceauşescu a aprobat tehnologia companiei canadiene CANDU. „Adevărul" vă prezintă câteva repere din acest scurt istoric.
Chemaţi de Ceauşescu la Roşia Montană.
Primul contact al familiei canadiene Roman cu România ar fi avut loc în 1983, când