Trecerea la ora de vară ne poate afecta grav organismul, spun cercetătorii americani, care susţin că odată cu schimbarea orei riscul de infarct creşte cu aprozitamtiv 10 procente. Sursa: SHUTTERSTOCK
Specialiştii americani spun că în ziua de luni riscul de infarct este mai ridicat, din cauza faptului că organismul nostru este dat peste cap de la schimbarea programului.
La asta se adaugă şi ora de somn pe care o pierdem. De altfel, riscul de infarct este mai mare în zilele de luni, când, după o perioadă de relaxare, oamenii fac mai mult efort, întorcându-se la muncă.
Pe de altă parte, în luna octombrie, are loc reversul fenomenului. Atunci când noaptea devine mai lungă, riscurile scad. "Ceasul biologic al fiecărei celule o pot pregăti pentru orice formă de stres sau stimul. Atunci când trecem la ora de vară, celulele corpului nostru anticipau o oră în plus de somn, pe care nu o vor mai primi. Astfel, stresul va afecta instens organismul", explică Dr.Martin Young, specialist în boli cardio-vasculare.
Aşadar, trebuie să vă obişnuiţi treptat cu noul program. Încercaţi să vă bucuraţi de soarele de dimineaţă, faceţi puţină mişcare pentru a vă relaxa şi nu săriţi peste micul dejun.
Citiți și:
România a trecut la ORA DE VARĂ. Am dat ceasurile cu o oră înainteVezi ce efecte PERICULOASE poate avea ora de vară asupra sănătăţii