Cum era de așteptat, afacerea Merah, după numele islamistului care a semănat teroare la Toulouse, ucigând 7 persoane înainte să fie anihiliat de poliție se face simțită în campania electorală pentru prezidențiale. Tema securității revine în centrul dezbaterilor iar eventualele falii în gestionarea cazului Merah sunt scoase în evidență de adversarii președintelui-candidat Nicolas Sarkozy.
Șeful statului, candidat la propria-și succesiune, a respins vehement criticile care i se aduc. Puțin mai devreme liderii socialiști din opoziție denunțaseră "disfuncționalități grave" în gestionarea acestei probleme și au cerut ameliorarea serviciilor de informații. În mod paradoxal, până acum conservatorul Sarkozy era la atac în chestiunea securității în timp ce stânga era taxată drept "laxistă" de dreapta.
Iată că rolurile se inversează însă. Opoziția se întreabă de asemenea de ce responsabilii poliției au încercat zile în șir să răspândească în mass-media ideea că Mohamed Merah era un "lup solitar" când, iată, se pare el ar fi beneficiat cel puțin parțial și de sprijinul unuia dintre frații săi.
"Republica are ceva întrebări să-și pună" a punctat și centristul François Bayrou cu ocazia primului său miting parizian. "Cum se poate ca un potențial asasin, reperat de toate serviciile, să poată trece așa de ușor la acte odioase", a mai spus el.
Întrebare ridicată déja de câteva zile de analiști și opoziție. În mod natural, lidera extremei drepte Marine Le Pen și-a reaxat și ea campania electorală, revenind într-un fel la vechile obsesii ale Frontului național, și anume combaterea islamului radical și a imigrației, uitând să precizeze că Mohamed Merah era născut în Franța, având doar părinții de origine algeriană.
Intervievat despre posibilele falii în urmărirea lui Merah, Sarkozy a repetat ce spune puterea de o săptămână și anume că nu există o ce