Aparatură medicală de ultimă generaţie rugineşte nefolosită în subsolurile spitalelor din ţară şi din Capitală.
Anul trecut, inspectorii Curţii de Conturi au verificat cum au fost gestionate, în 2010, bugetele a 195 de instituţii medicale. Raportul consemnează că 32 de spitale din Bucureşti şi din ţară deţin fără să folosească aparatură performantă, de milioane de euro.
Asta, în condiţiile în care sistemul este subfinanţat cronic, iar calitatea actului medical este la cote de avarie. Două sunt motivele invocate de managerii spitalelor: lipsa de spaţii corespunzătoare şi de personal calificat. Curtea de Conturi a stabilit că valoarea totală a aparaturii medicale achiziţionată, dar nefolosită, se ridică la 16,8 milioane de lei (4,2 milioane de euro).
„Marie Curie": copiii suferă, aparatura zace
Cea mai revoltătoare situaţie o întâlnim la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie", din Capitală. În 2009, spitalul a demarat o campanie de strângere de fonduri - „Inima Copiilor pentru Marie Curie", pentru înfiinţarea unei secţii cu două compartimente: cardiochirurgie şi neurochirurgie pediatrică. S-au strâns 1,8 milioane de euro. Ministerul Sănătăţii a finanţat cu alte 1,7 milioane de euro achiziţia de aparatură de ultimă generaţie, necesară celor două compartimente.
Secţia a fost amenajată pe o suprafaţă de 750 de metri pătraţi, dispunând de două săli de operaţie şi cel mai performant aparat de angiografie (studiul vaselor de sânge) din ţară. Însă, după achiziţia tehnicii medicale, acelaşi minister nu a mai permis angajarea personalului de specialitate, astfel încât aparatura achiziţionată să poată fi şi utilizată, invocând „blocajul din sistemul bugetar". Au trecut doi ani şi secţia medicală este tot închisă.
Spitalul Colentina: vaca n-a urcat în pod
Un alt caz în care Ministerul Sănătă