San Pedro, o localitate din Chile, cu doar câteva mii de locuitori, a devenit punctul de atracţie al "albilor" care vor să exploreze deşertul Atacama. Atracţiile sunt numeroase: plimbări printre dune, escaladarea unor vulcani, gheizere, băi termale. Preţurile sunt pe măsura.
Nu e simplu de ajuns în San Pedro, o urbe de numai 4.970 de locuitori şi aflată la o altitudine de 2.500 de metri. Din Argentina plecarea se face din localitatea Salta, drumul pare nesfârşit, durează 10 ore, şerpuieşte prin munţi, apoi sute de kilometri prin deşertul în care nu zăreşti decât construcţii răzleţe rămase în paragină, destul de rar depăşeşti o maşină pe drumul cu o singură bandă pe sens şi care, ne spune un localnic, face legătura între cele două oceane: Atlantic şi Pacific. Din Santiago, capitala statului Chile, drumul durează 20 de ore, iar biletul de autobuz costă în jur de 60 $.
Fără apă după ora 22.00
Localitatea San Pedro este situată în deşertul Atacama care se întinde pe o suprafaţă de 1.000 de kilometri pătraţi, începe de la graniţa de sud a statului Peru şi cuprinde nordul Chile. Străbătând deşertul poţi admira platouri lipsite de viaţă, întinderi acoperite cu sare (foste lacuri secate) ori cu nisip, munţi vulcanici de mai mici sau mari dimensiuni şi, rar, câte un fir subţire de apă. Atacama este considerat de publicaţia National Geographic, cel mai uscat deşert din lume, într-un articol, fiind descris drept "un ucigaş fără inimă" cu referire la trecătorii sau temerarii care s-au rătăciţ în acestă zonă. Pe de altă parte, solul a fost comparat cu cel e pe Marte, numeroase filme legate de această planetă turnându-se aici.
San Pedro a fost loc de popas timp de jumătate de veac pentru crescătorii de vite fiind aşezat în apropierea unei oaze. Azi, deşi a devenit o destinaţie turistică, arată la fel de sărăcăcioas, fără strălucire, un loc unde îţi poţi