După ce și-au văzut salariile și pensiile tăiate, mii de români sunt acum amenințați cu pierderea locuinței. Numai în primele luni ale anului, peste 200 de români, mulți dintre ei bugetari sau persoane afectate de legile austerității din 2012 au cerut sprijinul Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) pentru împiedicarea executării silite determinate de imposibilitatea de plată a creditelor bancare. După ce și-au văzut salariile și pensiile tăiate, mii de români sunt acum amenințați cu pierderea locuinței. Numai în primele luni ale anului, peste 200 de români, mulți dintre ei bugetari sau persoane afectate de legile austerității din 2012 au cerut sprijinul Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) pentru împiedicarea executării silite determinate de imposibilitatea de plată a creditelor bancare.
Aceste împrumuturi au fost contractate anterior scăderii salariilor cu 25%, concedierilor colective sau impozitării pensiilor mici. Numai în ultimul an, veniturile populației au scăzut, în medie, cu aproape 40%, în timp ce peste 100.000 de întreprinderi mici și mijlocii au fost falimentate.
În acest fel, în ultimii ani, datoriile s-au acumulat iar băncile au vândut creanțele firmelor de recuperare de datorii, pentru care nu există lege specială, nici organism de reglementare sau supraveghere și care funcționează în bază Legii 31/1990, ca oricare altă societate comercială.
În fața acestui fenomen care amenință să ia amploare, FACIAS atrage atenția asupra necesității unor măsuri de urgență, care să vizeze acordarea unui regim preferențial, prin posibilități de eșalonare a ratelor, acordarea unor termene de grație sau eliminarea penalităților și a dobânzilor, pentru cetățenii aflați în această situație limită, după aplicarea legilor austerității din 2010.
De aceea, FACIAS v