Celebrul regizor James Cameron a devenit primul om din lume care a explorat singur cel mai adânc punct al Oceanului Pacific, de altfel şi cel mai adânc punct de pe scoarţa terestră. Cineastul s-a scufundat în Groapa Marianelor, pentru a face un film documentar folosind tehnologia 3D. Descoperirile lui ar putea revoluţiona lumea ştiinţei.
După ce a intrat în istoria cinematografiei mondiale cu cel mai profitabil film, "Titanic" (încasări de 1,84 miliarde de dolari) şi şi-a doborât propriul record câţiva ani mai târziu cu "Avatar" (2,78 miliarde de dolari), James Cameron intră din nou în istorie, de această dată ca primul om care a explorat de unul singur timp de câteva ore cel mai adânc loc de pe globul pământesc: Groapa Marianelor.
Mai exact, cineastul canadian s-a scufundat la adâncimea de 11 kilometri. Mini-submarinul său arăta ca desprins dintr-un film SF. Alţii zic că arăta mai degrabă ca un mini-studio tv, datorită numeroaselor spoturi de lumină şi camere video cu care era dotat.
Obişnuit cu tehnologia 3D şi o imagine ca de cristal, James Cameron nu a beneficiat de această dată de cele mai bune condiţii: odată ce a atins fundul Oceanului Pacific, submarinul său a stârnit un val de nămol, care i-a înceţoşat pentru o perioadă câmpul vizual.
Cineastul s-a pregătit intens pentru scufundarea sa istorică: a făcut jogging şi yoga în fiecare zi, în ultimele luni, pentru a putea rezista atât fizic, cât şi psihic, înghesuit în minuscula capsulă din care a filmat 3D fundul oceanului. Un submarin ce a necesitat opt ani de cercetări ştiinţifice, înzestrat cu tehnologii elaborate şi capabil să reziste la presiuni uriaşe.
Misiunea lui James Cameron a fost de a aduce la suprafaţă diverse specimene, care vor fi apoi studiate de experţii în biologie marină, astrobiologie, geologie marină şi geofizică.
Aventura regizorului nu este prima de