Al treilea Institut Confucius se va deschide azi la Braşov, în cadrul Universităţii „Transilvania”, Facultatea de Litere
Vreţi să învăţaţi limba chineză? Din această săptămână, braşovenii vor avea posibilitatea de a se înscrie pentru a învăţa mandarina (limba chineză standard) şi de a se familiariza cu specificul unei culturi milenare. Astăzi se deschide al treilea Institut Confucius din ţară, după Cluj şi Sibiu. Institutul reprezintă o realizare a Universităţii „Transilvania”, împreună cu partenerii chinezi, Comandamentul Institutelor Confucius şi Universitatea Jinazhu din Shenyang, după trei ani de eforturi susţinute.
Deschiderea oficială va fi făcută în prezenţa Excelenţei Sale Huo Yuzhen, ambasadoarea R.P. Chineze în România, şi prof. univ. dr. Wang Jun, preşedintele Universităţii Jinazhu din Sheniang China, universitatea parteneră în acest proiect.
Rectorul Universităţii, Ioan Vasile Abrudan, a ţinut să amintească, la sfârşitul săptămânii trecute, că, un merit în finalizarea acestui proiect îl are fostul rector, Ioan Vişa. „Cred că este cea mai mare realizare a Universităţii Transilvania acest Institut, ţinând cont de faptul că avem de-a face cu o mate putere culturală, dar şi cu a doua mare putere economică mondială”, a precizat Ioan Vasile Abrudan, care a mai spus că institutul va facilita tot felul de schimburi, de parteneriate şi de cooperări, nu doar ale mediului academic, ci ale întregii comunităţi braşovene
În lume sunt 300 de Institute Confucius, iar a deschide un astfel de centru nu e chiar la îndemână. „Sunt multe universităţi de prestigiu din Europa care aşteaptă aprobarea pentru un astfel de centru, iar acesta vine în continuarea unei bune tradiţii de colaborare, iniţiată încă dinainte de 1989”, a mai spus rectorul Universităţii braşovene.
150 de lei, 32 de cursuri de iniţiere în limba chine