Un studiu american publicat recent confirmă faptul că avem nevoie de nici mai mult, nici mai puţin de 6-8 ore de somn pe noapte.
Adulţii care dorm mai puţin de şase ore pe noapte au un risc aproape dublu să sufere de accident vascular cerebral, de infarct miocardic acut şi de insuficienţă cardiacă. În schimb, cei care dorm mai mult de opt ore au un risc uşor crescut să facă angină pectorală şi boli coronariene. Mai exact, cu 10%. Concluziile aparţin unui studiu realizat la Şcoala Medicală din Chicago.
O hipersecreţie a hormonilor de stres
Medicii americani au analizat 3.000 de persoane cu vârste de peste 45 de ani. Ei au scos din ecuaţie factori precum vârsta, fumatul, obezitatea şi alte probleme de somn precum apneea.
Sforăi sau ţi se opreşte respiraţia în somn? Ai risc crescut de accident vascular cerebral!
Studii anterioare au arătat că lipsa somnului creşte intoleranţa organismului la glucoză şi, implicit, riscul de a dezvolta un diabet zaharat de tip II. Prea puţin somn stimulează secreţia hormonilor de stres, creşterea tensiunii arteriale şi a rimtului cardiac în repaus. Nu este clar cum acţionează excesul de somn asupra sistemului cardiovascular.