Un ordin de ministru apărut în 13 martie 2012 în Monitorul Oficial, privind cadrul de organizare şi desfăşurare a admiterii în anul şcolar 2012-2013, obligă univerităţile să organizeze examene. Admiterea pe bază de dosar nu mai există. Sursa: Maria Craus
UPDATE 16.30: Deşi consilierul ministrului Educaţiei, Tudorel Urianu, a confirmat dimineaţă pentru EVZ că, aşa cum prevede ordinul de ministru, universităţile sunt obligate să organizeze examen de admitere, după-masă situaţia s-a schimbat. "De fapt, instituţiile de învăţământ superior nu sunt obligate să organizeze probe de admitere, pentru că ar fi o discrepanţă prea mare între stat şi privat, iar o astfel de măsură i-ar împinge pe tineri spre facultăţile private, care nu ar organiza examen".
Totuşi, ordinul de ministru 3.313/ 2012 arată, negru pe alb: "Potrivit legii, instituţiile de învăţământ superior organizează examene de admitere pentru admiterea în fiecare program şi ciclu de studii universitare. Examenele de admitere se organizează pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de către fiecare instituţie de învăţământ superior în baza autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prezentului ordin". Tudorel Urian precizează: "Termenul de examen de admitere este cel care induce în eroare".
Ceea ce este, însă, cert, este faptul că facultăţile nu mai pot lua în considerare la admitere mediile obţinute în timpul anilor de studiu.
Universitatea din Bucureşti se conformează
Confuzie există şi în universităţi. "Este o decizie bună, cu efecte pozitive.Mai mult de jumătate din facultăţile Universităţii din Bucureşti au introdus încă de anul trecut concursul de admitere, precum şi alte forme de testare (teste grilă, interviu, eseu). În momentul de faţă, facultăţile îşi construiesc structura examenului şi luni vom valida propunerile în Consiliul de Ad