Dolarul american a fost valuta care s-a apropiat cel mai mult de statutul unei adevărate monede globale în istoria omenirii. Pentru decenii, dolarul a fost valuta dominantă în comerțul internațional. Acest fapt a adus beneficii imense sistemului financiar și consumatoriilor americani, oferind, în același timp, guvernului Statelor Unite o uriașă putere și influență în afacerile internaționale.
În prezent, mai mult de 60% din rezervele valutare globale sunt în dolari americani. Însă acest lucru este pe punctul de a se schimba pe măsură ce principalele economii globale au început să negocieze acorduri bilaterale în vederea abandonării dolarului în cadrul comerțului internațional, anunță portalul de știri economice „Business Insider”.
Citește și despre ce reforme monetare va implementa China în acest an
Mai mult, unele țări exportatoare de țiței au început să vândă produsele petroliere în alte valute, fapt care amenință sistemul petrodolar care a definit acest comerț timp de mai bine de patru decenii. Chiar și marile instituții internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite, sau Fondul Monetar Internațional, au considerat, în cadrul rapoartelor oficiale, că economia globală ar trebui să abandoneze dolarul în favoarea unei noi monede globale.
Află care sunt temerile FMI în legătură cu întreruperea exporturilor iraniene de petrol
Acestea sunt cele zece motive pentru care era dolarului se apropie de sfârșit:
1) China și Japonia au renunțat la dolar în cadrul schimburilor comerciale bilaterale
Acum câteva luni, China, a doua economie globală, și Japonia, a treia economie de pe planetă, au semnat un acord care va promova utilizarea monedelor proprii în defavoarea dolarului american în cadrul schimburilor comerciale bilaterale. BBC consideră că acest acord are o semnificație extrem de importantă: