Sectorul de fructe din Republica Moldova necesită o strategie de dezvoltare durabilă, consideră membrii Asociaţiei Producătorilor de Fructe (APFM).
În prezent circa 60% din livezile din Republica Moldova ar trebui să fie defrişate, consideră specialiştii, dar şi membrii Asociaţiei Producătorilor de Fructe (APFM). Aceasta pentru că livezile sunt fie bătrâne, fie au un randament de producere foarte scăzut.
În cadrul adunării generale a organizaţiei, circa 70 de producătorii de fructe care au analizat rezultatele pe care le-au obţinut în anul precedent, dar au punctat şi problemele cu care se confruntă la moment.
Agricultorii au menţionat că dacă iniţial scopurile asociaţiei se limitau la apărarea intereselor membrilor săi în raport cu procesatorii, în prezent APFM reprezintă interesele membrilor săi în Consiliul pe produs, în grupurile de lucru care elaborează Programul de Subvenţionare a producătorilor agricoli, la comisiile guvernamentale ce ţin de reglementarea exporturilor de produse de origine vegetală, etc.
Şi viceministrul Agriculturii Viorel Guţu consideră că asocierea în rândul producătorilor este necesară. „Nu mai putem merge la export cu o maşină de fructe. Producătorii trebuie să se asocieze la recoltare, vânzare şi accesarea pieţelor externe", spune Guţu.
Producătorii de fructe au menţionat că se confruntă cu un şir de probleme: preţul mare la motorină, impozitele mari şi creditele prea scumpe.
„Subvenţii de tipul întoarcerii accizului la motorină sau TVA la produsele de uz fito-sanitar nu vom mai avea în Republica Moldova, este un angajament asumat de ţara noastră care nu poate fi încălcat. Ministerul Agriculturii a venit cu propunerea ca atunci când vor rămâne bani în fondul de subvenţionare, să vină cu o modificare pentru a majora suportul din partea statului", a informat reprezentantul ministerului de ramură. @