6 romani din 10 se asteapta ca in urmatorii 5 ani, numarul de persoane care sufera de stresul cauzat de locul de munca sa creasca "foarte mult", in timp ce 10% sunt mai rezervati si se asteapta ca numarul sa ramana acelasi pe perioada mentionata, arata al doilea sondaj european privind securitatea si sanatatea in munca.
Sondajul, efectuat de Ipsos MORI pentru Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), a fost realizat pe un esantion de 35. 000 de persoane din 36 de tari europene.
"Efectele crizei economice pot constitui una din cauze prin incertitudinea pastrarii locului de munca, respectiv gasirea unui loc de munca adecvat pentru tinerii absolventi, reducerea veniturilor din salarii prin ajustari salariale in diferite sectoare de activitate, cresterea sarcinii de munca prin reduceri de personal (mai putini angajati pentru acelasi volum de munca), diminuarea volumului investitional, in general", se arata in raportul final al sondajului.
Doar 2% dintre romani sunt mai optimisti si se asteapta ca numarul persoanelor afectate de stresul locului de munca "sa descreasca putin", iar 1% se asteapta "sa descresca mult".
"Criza financiara si schimbarile permanente din mediul profesional sunt din ce in ce mai solicitante pentru lucratori, prin urmare nu este surprinzator ca stresul legat de locul de munca este printre primele lucruri la care se gandesc oamenii", spune dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA.
In ceea ce priveste contracararea stresului, o treime dintre romanii nu sunt "foarte siguri" ca in cazul in care ar semnala o problema legata de sanatatea si siguranta la locul de munca s-ar gasi o sultie pentru aceasta. Cei care considera ca problema si-ar putea gasi rezolvarea sunt in proportie de 18%, egala cu cea a persoanelor care "nu sunt deloc siguri" ca s-ar cauta o solutie.