Procurorii DNA susţin că, în dosarul în care sunt implicaţi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi un fost secretar de stat, mita, estimată la aproximativ două milioane de euro, era disimulată în contracte de consultanţă făcute cu firme offshore.
Potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, prin care aceştia au cerut cercetarea în stare de arest a lui Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a lui Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi în cel al Dezvoltării, precum şi a altor patru inculpaţi, mita era plătită de firmele care doreau să obţină anumite contracte finanţate din bani europeni prin încheierea unor contracte de consultanţă. Banii ajungeau în conturile unor firme offshore administrate de Lazăr Popescu, unul dintre inculpaţii din dosarul instrumentat de DNA. Popescu deţine, potrivit procurorilor, nu mai puţin de cinci societăţi, din care trei deschise în Cipru, în anul 2009 (Austringer Services Limited, View Limited şi Sparver LLC). Semnarea contractelor publice de către firmele care plăteau mita presupunea şi încheierea unuor contracte de consultanţă, de obicei în valoare de 15.000 de euro, cu una dintre firmele lui Lazăr Popescu.
În dosar apar firme mari
Printre firmele care s-au arătat interesate de obţinerea unor contracte finanţate din bani europeni şi care au „cotizat" în conturile celor cinci inculpaţi (Ioan Andreica, Liviu Rusu, Lazăr Popescu, Ion Istrate, Adrian Palade şi Claudiu Sabău) se numără şi SC Interdevelopment SRL - specializată în consultanţă în afaceri - cu sediul în Bucureşti, care îi are ca acţionari şi asociaţi pe Radu Dan Păunescu şi pe Mihai Mircea Cozariuc.
Potrivit procurorilor, Păunescu şi Cozariuc s-au bucurat de sprijinul unor oameni influenţi, cum ar fi Vlad Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădu