Reprezentanţii Amnesty International au criticat astăzi, în Parlamentul European, în Comisia pentru Libertăţi Civile (LIBE), care dezbate un raport pe tema centrelor secrete ale CIA în Europa, lipsa de reacţie a autorităţilor de la Bucureşti în privinţa dezvăluirilor potrivit cărora, în centrul capitalei, la Arhivele Secrete, ar fi existat un centru secret al deţinuţilor CIA.
„România s-a menţint pe poziţie şi a negat orice implicare deşi informaţiile din decembrie 2011 din mass media germana au arătat că a fost identificată, în centrul Bucureştiului, o casă, numită „Bright light" care a fost centru de detenţie. Echipa de investigaţie, printr-un fost oficial CIA, a confirmat că existat acolo un centru secret. În ciuda datelor care arată această complicitate a autorităţilor din România cu CIA, noile informaţii nu au schimbat opinia Guvernului României. Se pare că nimeni nu are intenţia să accepte aşa ceva. Autorităţile din România susţin că acuzaţiile sunt lipsite de fundament", a spus Julia Hall de la Amnesty International.
Anchete în presa internaţională
O anchetă a jurnaliştilor de la Associated Press şi de la postului german ARD, publicată la începutul lunii decembrie a aratătat că fosta închisoare CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe Strada Mureş, din sectorul 1 al Capitalei. "Timp de mai mulţi ani, am cerut autorităţilor române să explice implicarea lor în programul CIA de extrădări şi detenţie secretă", a declarat, imediat după relatările din presă, Nicola Duckworth, directorul pentru Europa şi Asia Centrală al Amnesty International.
Reprezentanţii Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) susţin însă că, de la sfârşitul anului 2002, clădirea în care se presupune că ar fi existat aceste închisori a se