Numărul persoanelor afectate de stresul legat de locul de muncă va creşte în următorii cinci ani în România şi în celelalte state europene. Efectele crizei economice reprezintă una din cauze, se arată într-un sondaj european privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Opt din zece europeni activi cred că numărul persoanelor afectate de stresul legat de muncă va creşte în următorii cinci ani, iar 79 la sută dintre directori recunosc că stresul reprezintă o problemă la locul de muncă, relevă sondajul european.
Practic, stresul ajunge să fie la fel de important pentru întreprinderi ca accidentele de muncă. Potrivit estimărilor, şi în România în următorii 5 ani stresul va fi din ce în ce mai prezent la locul de muncă.
Incertitudinea păstrării serviciului, perspectivele de a găsi un loc de muncă pentru tinerii absolvenţi, reducerea salariilor, creşterea volumului de muncă pe fondul reducerilor de personal, toate acestea provoacă stres.
De altfel, peste jumătate dintre cei chestionaţi cred că stresul va creşte foarte mult în următorii cinci ani. În acest context, Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă precizează că stresul legat de muncă se transpune în costuri enorme, atât pe plan uman cât şi economic.
Tocmai, de aceea, problema stresului reprezintă una dintre cele mai importante provocări în materie de sănătate şi securitate în muncă în Europa.
Se remarcă însă faptul că există variaţii interesante la nivel naţional în ceea ce priveşte persoanele care preconizează că stresul legat de muncă "va creşte foarte mult". Astfel, norvegienii sunt cel mai puţin îngrijoraţi (16 la sută), iar grecii cei mai îngrijoraţi.
În Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii, sondajul a constatat că 87 la sută din populaţia europeană consideră că practicile adecvate în materie de securitate şi sănăt