Datoriile reprezinta una dintre cele mai importante surse de stres. De ce ne imprumutam pentru ca apoi sa traim viata intr-o permanenta presiune, rezulta din studiul "Atitudinea romanilor fata de datorii", realizat de TNS CSOP.
Plata utilitatilor, creditele bancare in general si ratele la credite ipotecare sunt principalele motive pentru care romanii ajung sa se simta coplesiti de datorii, potrivit studiului, efectuat la cererea companiei de recuperare de creante Kruk International.
Astfel, 15% dintre romani au spus ca au contractat un credit nou pentru a-l rambursa pe cel vechi, 25% au spus ca au acumulat datorii in anul 2011, iar 6% au recunoscut ca au purtat discutii cu o firma de colectare creante sau cu un departament specializat in acest sens, din cadrul unei companii.
Cercetarea mai arata ca aproape doua treimi dintre romani ar cere mai degraba sfatul partenerilor de viata sau familiei daca s-ar afla intr-o situatie financiara dificila.
In ceea ce priveste motivele datoriilor, 66% dintre romani afirma ca plata utilitatilor este principalul motiv din cauza caruia au acumulat datorii. Creditele la banca i-au facut pe 54% dintre romani sa se indatoreze, iar ratele ipotecare i-au afectat pe 45% dintre acestia.
Alte motive identificate sunt: leasingul pentru masina (31%), plata chiriei (27%) si imprumuturile luate de la cunoscuti (11%).
Profilul datornicului
Aproape 4 din 5 romani (78%) afirma ca cele mai afectate de problema datoriilor sunt persoanele care au o situatie financiara dificila, cauzata de pierderea locului de munca, reducerea salariului, reducerea venitului per gospodarie, imbolnavire, accidente sau alte evenimente neprevazute.
Alte persoane prinse in spirala datoriilor sunt cele care au luat credite fara sa aiba posibilitatea de a le achita, care si-au supraes