Petrom, cea mai mare companie din România, şi-a întocmit bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul acesta, producătorul de petrol şi gaze mizând pe un profit net de 3,78 miliarde de lei (circa 880 de milioane de euro) şi pe afaceri de 15,7 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro), potrivit standardelor româneşti de contabilitate.
Propunerea de buget, care urmează să fie analizată în cadrul adunării generale a acţionarilor de pe data de 27 aprilie, este foarte prudentă, rezultatele prognozate fiind în linii mari similare cu cele de anul trecut, când profitul companiei s-a dublat pe fondul evoluţiei cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, dar şi al măsurilor de tăiere de costuri aplicate în interiorul Petrom.
La fel ca şi în anii trecuţi, compania şi-a stabilit un buget de investiţii de peste un miliard de euro (5,2 miliarde de lei), cea mai mare parte a banilor, adică peste 4 miliarde de lei urmând să fie alocate activităţii de explorare şi producţie, care constituie de altfel şi cel mai important centru de profit al Petrom. Pentru segmentul de rafinare şi marketing vor fi alocate anul acesta 777 de milioane de lei.
"Estimăm că preţul mediu al ţiţeiului se va menţine peste valoarea de 100 de dolari pe baril", mai spun reprezentanţii companiei. Pe partea de explorare şi producţie, principalul obiectiv al companiei se menţine stabilizarea producţiei de hidrocarburi, precum şi redezvoltarea zăcămintelor, concomitent cu deblocarea potenţialului de explorare onshore şi offshore la mare adâncime.
Deja, în ceea ce priveşte explorările din Marea Neagră, Petrom alături de partenerul său ExxonMobil au primit primele veşti bune, fiind identificat un zăcământ care ar putea conţine până la 84 de miliarde de metri cubi. Deocamdată nu se ştie dacă acest zăcământ poate fi dezvoltat comercial.
"Marjele din activitatea de rafinare se prec