La sfarsitul saptamanii trecute, James Cameron si-a incheiat cu succes misiunea sa de scufundare in Groapa Marianelor – cel mai adanc punct de pe Pamant. Sursa imagine: gizmodo.com
Un anume numar de factori ar fi transformat succesul lui Cameron intr-un dezastru total, in care acesta ar fi putut sa isi piarda viata.
Groapa Marianelor este localizata in Vestul Oceanului Pacific, la Est de Insulele Mariane.
Are 2542 km lungime, 69 km latime si in cel mai adanc punct al sau masoara 11 km de la suprafata pana la fundul oceanului.
Atingerea acestei adancimi este incredibil de periculoasa, iar insusi James Camerona fost nevoit sa recunoasca, ca misiunea a oferit “mai multe feluri de a muri”.
Dar sa vedem ce s-ar fi putu intampla.
Implozia
Cel mai evident, rapid si catastrofic drum catre esec.
Un punct slab in material, un defect de design in vehicul.
Apoi presiunea la coborare ar fi crescut, iar submarinul ar fi facut ultima sa calatorie in lumea apelor.
Dar asta nu inseamna inec, inseamna ca James Cameron ar fi fost strivit de moarte, cu o presiune imensa de 7.144 de kg pe metru patrat, care ar fi transformat trupul sau intr-o masa nedefinita.
Inghetarea
Daca Deepsea Challenger, s-ar fi inpotmolit intr-un fel s-au altul pe fundul Gropii Marianelor, Cameron s-ar fi bazat pe sistemele sale de sustinere a vietii pentru a-l mentine in viata.
In alti termeni, ar mai fi avut 60 de ore de oxigen- dar mult prea putin in modul de incalzire.
Cu temperatura constanta a apei din Groapa Marianelor la 0 grade Celsius, Cameron ar fi murit de hipotermie, cu mult timp inainte de a fi scos la aer.
Focul
Submarinul a fost dotat cu tehnologie de ultima ora si cu omultime de gadgeturi – toate cerand alimentare cu, curent electric.
De asemena, in submarin a existat o vasta cantitate de O2.
Cea mai mi