Guvernul a aprobat înființarea unei noi facultăți la UMF Tg. Mureș, dedicată aproape exclusiv studenților maghiari.
Deosebirea între linie, sectie de studii in limbi străine, și facultate stă mai degrabă în autonomie organizatorică, instituțională, angajare de personal, funcții de decan, prodecani, secretare, șoferi și mașini personale, buget distinct, decizii luate de conducerea facultății formată, de data aceasta, din cadre didactice maghiare.
Modelul și conceptul de universitate multiculturală de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca este altul. Un exemplu, facultatea de fizică de la UBB. Din 246 de locuri, la diferite specializari, 65 sunt alocate pentru linia de studii in limba maghiara. La alte facultăți există linii de studii în limba engleză și în limba germană, dar cu cifre de școlarizare de ordinul zecilor. În aceste condiții, decizia și administrarea facultății nu este alocată exclusiv unei etnii, cum se întâmplă la facultatea nou înființată de la UMF Tg. Mureș. Există însă prorectori și prodecani aparținând etniilor componente.
Dacă se mențin cifrele de școlarizare din proiect pentru facultatea nou înființată la UMF Tg. Mureș, 325 locuri în limba maghiară, 50 în limba engleză și niciun loc în limba română, este clar ca majoritatea cadrelor didactice vor fi maghiare, conducerea și administrarea facultății fiind exclusiv maghiară. Adică segregare în toată regula, un alt model de universitate multiculturală, diferit de acela de la UBB Cluj Napoca, unde în nicio facultate cadrele didactice maghiare nu dețin majoritatea. Altceva decât susținea Emil Boc nu mai departe de ziua de ieri.
Dacă asta și-a dorit UDMR, și-a atins scopul.
Ce urmează
Facultatea nou înființată se află într-o criză acută de personal, cadrele didactice de etnie română, care au predat până în prezent și la linia de studiu în limba maghiară, este de