Creditorii majoritari ai ansamblului rezidenţial Ibiza Sol din Pipera, intrat în insolvenţă în 7 decembrie anul trecut, au votat ieri înlocuirea administratorului judiciar Sierra Quadrant Bacău cu Euro Insol, companie care se ocupă şi de reorganizarea Asmita Gardens.
Alpha Bank şi Raiffeisen Bank au de recuperat din proiectul cu 304 apartamente de lux circa 19 mil. euro fiecare, ceea ce înseamnă o pondere de peste 70% din investiţia pe care a atras-o Ibiza Sol, de 60 mil. euro.
„Situaţia la Ibiza Sol este mai greoaie decât la Asmita deoarece sunt 25 de contestaţii la tabelul preliminar al creanţelor, faţă de trei câte au fost la Asmita, din care două au fost deja soluţionate. Dacă la Asmita într-o lună şi jumătate vom putea depune planul de reorganizare, în cazul Ibiza nu văd un plan mai devreme de 6-9 luni, ceea ce nu e bine pentru că avem nevoie de cash-flow. Conturile sunt goale şi există cheltuieli lunare ce trebuie susţinute“, a declarat pentru Capital Remus Borza, managing partner în cadrul Euro Insol.
Preţ nesustenabil
La trei ani de la finalizarea proiectului, spaniolii de la Ibiza Group nu au reuşit să vândă decât 89 de apartamente, iar de nouă luni nu s-a mai încheiat niciun contract. Preţul de vânzare al locuinţelor din Ibiza Sol era de 1.800 de euro/mp.
„Preţul de 1.800 de euro/mp nu e unul sustenabil, mai ales pentru Pipera. Dovada este că pe anul trecut s-au încasat doar 811.000 de lei, adică foarte puţin pentru un ansamblu de asemenea proporţii. Ibiza Sol se adresează clasei medii şi nu celei de lux. Oamenii cu mulţi bani aşteaptă. Sunt speculanţi. Piaţa regresează şi ce cumperi azi cu 1 mil. euro, mâine e 800.000 de euro, dar aici vorbim de o nevoie de relocare de la un apartament vechi către unul nou“, explică Borza.
El mai spune că în contextul economic actual, este puţin p