Cursul de schimb a revenit pe creştere uşoară în prima oră a şedinţei interbancare de marţi şi a urcat spre 4,37 lei/euro, pe fondul unor ordine mai mari de cumpărare de euro plasate de unii jucători străini şi de cererea comercială locală.
Primele tramzacţii au fost realizate la 4,3615 - 4,3630 lei/euro, cu 0,2 - 0,25 bani sub ultimele cotaţii de luni, de 4,3640 - 4,3650 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut până la un minim de 4,3605 lei/euro, însă apoi în piaţă au fost plasate unele ordine mai mari de cumpărare de euro, care au dus cotaţiile peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.
Astfel, în jurul orei 10:10 băncile comerciale cotau euro la 4,3670 - 4,3685 lei, respectiv cu 0,3 - 0,35 bani peste ultimele cotaţii de luni.
"Mişcarea cursului de schimb nu este atât de notabilă pe cât este creşterea volumelor de tranzacţionare, care au depăşit media şedinţelor precedente. Nu sunt la fel de mari precum cele din zilele în care cursul atingea maxime istorice, însă sunt peste cele din alte şedinţe. Se pare că unii jucători străini au început să cumpere euro, mizând pe o depreciere uşoară a leului. Totodată, la creşterea cursului a contribuit şi cererea comercială locală de euro. Jucătorii estimează că BNR va reduce din nou dobânda de politică monetară, iar asta va duce indirect la o depreciere uşoară a leului", a afirmat un dealer.
Analiştii Erste şi Raiffeisen anticipează că BNR va reduce, joi, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%, potrivit unor rapoarte emise săptămâna trecută de cele două bănci.
După prima oră a şedinţei de marţi de la Bucureşti, leul se deprecia cu aproape 0,9% în raport cu euro, iar forintul şi zlotul erau în scădere cu aproximativ 0,16%.
Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de referinţă de