Un studiu realizat de Kaspersky Lab a arătat că o gospodărie din România deţine în medie 2,6 dispozitive cu acces la internet şi capacitate ridicată de stocare.
Arabia Saudită ocupă primul loc în studiul global realizat de Kaspersky Lab, având o medie de 4,3 gadgeturi, fiind urmată de Africa de Sud şi SUA, primul stat din Europa fiind Italia cu o medie de 3,6 gadgeturi pe gospodărie. În total, 0,7% dintre gospodăriile din România deţin un set complet de echipamente electronice moderne (PC, laptop, smartphone şi tablete).
PC-ul rămâne cel mai popular echipament IT din România, 71% dintre respondenţi afirmând că deţin unul acasă. 16,4% dintre aceştia susţin că posedă două sau mai multe computere desktop. Laptop-urile sunt şi ele foarte populare printre români, 51,5% dintre cei chestionaţi afrimând că au unul în familie, în timp ce 13,3% spun că deţin chiar două sau mai multe.
Peste 40% dintre persoanele chestionate au afirmat că deţin personal un smartphone, în timp ce 9,6% dintre aceştia spun că în familia lor există două sau mai multe astfel de dispozitive. De asemenea, în privinţa tabletelor, numai 5% dintre participanţii la studiu au spus că posedă una în gospodăria lor.
Aceste gadgeturi oferă acces la internet şi sunt folosite pentru comerţ online, accesarea de reţele sociale, verificarea conturilor de mail şi vizualizarea de conţinut online. În acelaşi timp, fiecare astfel de echipament este expus la malware şi atacuri informatice.
Cel mai afectat de creşterea malware-ului este sitemul de operare android. S-a observat o creştere totală pe acest an cu 12.000%, având în vedere că la începutul lui 2011, numărul ameninţărilor care ţinteau această platformă era de câteva zeci, iar la sfârşitul anului acestea au atins 2000.
Managing Director Kaspersky Lab România şi Bulgaria, Teodor Cimpoeşu a declarat că: „Indiferent de tipul de dis