Deși liderii europeni susțin că lupta lor contra crizei datoriilor suverane se apropie de sfârșit, investitorii rămân sceptici, acuzând lipsa de reforme structurale în cadrul economiilor zonei euro.
Faptul că Germania și-a dat acordul pentru creșterea puterii financiare a Mecanismului European de Stabilitate (ESM), fondul permanent de urgență al zonei euro, este considerat un imens succes pe coridoarele din Bruxelles și ale altor capitale europene. Investitorii, însă, deși sunt de acord că situația s-a îmbunătățit marcant față de sfârșitul anului trecut, avertizează că la nivel structural lucrurile au rămas la fel, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Află mai multe despre decizia Germaniei de a susține creșterea puterii financiare a ESM
Deși, pe hârtie, permiterea de către Germania și Finlanda ca EFSF, fondul temporar de urgență al zonei euro, să funcționeze în paralel cu noul ESM, aduce puterea „tamponului financiar” al zonei euro la 940 de miliarde de euro, în realitate această sumă este mai redusă, 200 de miliarde fiind deja utilizate, iar EFSF expirând anul viitor.
„Nu cred că criza datoriilor suverane va lua sfârșit în următorii ani, chiar și cu ESM în funcțiune”, a declarat Neil Williams, economist-șef la Hermes, pentru „Financial Times”. Ca și mulți alți investitori, el crede că ESM, chiar și dispunând de fondurile EFSF, va fi incapabil să protejeze Spania sau Italia în cazul în care criza se va intensifica în aceste două țări.
Spania și Italia
În pofida acestui scepticism, piețele au răspuns pozitiv la aflarea veștii despre acordul Germaniei. Dobânzile obligațiunilor suverane spaniole cu scadența la 10 ani au scăzut cu 8 puncte de bază la 5,32% iar cele italiene au scăzut cu 2 puncte de bază la 5,02%.
Citește mai multe despre controversata decizie a Spaniei de a-și relaxa unilateral țint