La 126 de ani de la naştere, contribuţiile lui Ludwig Mies van der Rohe în domeniul arhitecturii sunt răsplătite cu un Google Doodle.
Ludwig Mies van der Rohe a fost un pionier al arhitecturii moderne, creaţiile sale fiind recunoscute pentru simplitate şi claritate, el încercând să incorporeze spaţii libere şi deschise, incluse într-un ordin structural, cu prezenţă minimă. În memoria marelui arhitect german, Uniunea Europeană oferă din 2001, la fiecare doi ani premiile pentru arhitectură Mies van der Rohe.
La decernarea premiului Mies van der Rohe, juriul alege două lucrări, una pentru arhitectură contemporană care premiază conceptul tehnic şi calitatea construcţiei şi o menţiune specială pentru cel mai promiţător arhitect. Câştigătorul marelui premiu primeşte un bust reprezentându-l pe Mies van der Rohe şi un premiu în bani în valoare de 60000 de euro, iar cel care se alege cu menţiunea specială, primeşte un cec în valoare de 20000 de euro şi o sculputură de forma clădirii Pavilion. Anul trecut, marele premiu a fost câştigat de Muzeul Neues, al cărui arhitect este Davide Chipperfield, iar menţiunea specială a fost primită de arhitecţii Ramon Bosch şi Elisabet Capdeferro.
Prima clădire la care a lucrat arhitectul german a fost casa Riehl din Potsdam în 1907 din Germania. După ce s-a mutat la Stuttgart, Mies van der Rohe a început să realizeze complexe de apartamente precum Weissenhofsiedlung, Afrikanischestrasse Apartments, continuându-şi contribuţia în domeniul arhitecturii interioare printr-o serie de noi modele de scaune sau mese.
După ce a emigrat în Statele Unite în 1937, Mies a putut să îşi aducă contribuţia la realizarea unei arhitecturi moderne, simpliste. În Statele Unite, numele lui Mies stă în spatele realizării unor clădiri precum: Wishnick Hall, Alumni Hall, Perlstein Hall, Chicago Federal Center, şi una din capodoperele sale S