Statul roman a obtinut 200 mil. euro prin vanzarea Cupru Min si circa 40 mil. euro din oferta Transelectrica, reusind astfel sa atraga, in doua zile, aproape un sfert de miliard de euro, in ciuda criticilor ca 2012 nu e un an bun pentru mari tranzactii.
Cum se explica aceste rezultate, in contextul in care tentative anterioare de privatizare au esuat in ultimii doi ani?
"Transelectrica este o companie profitabila, cu un profit de 10 ori mai mare anul trecut fata de 2010 si cu monopol de stat. In plus, acorda dividende de 1,1 lei/actiune", a declarat pentru DailyBusiness.ro Florin Vladan, directorul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
Acesta a mai spus si ca la succesul ofertei Transelectrica a contribuit si mediul economic international, care este stabil in momentul de fata.
Mai mult, Romania a iesit din recesiune iar in anul 2011 a avut o crestere economica de 2,5%, una dintre cele mai mari din Europa.
Cu Transelectrica am spart gheata si speram sa nu intrerupem seria succeselor privatizarilor pe BursaFlorin Vladan, OPSPI
In ceea ce priveste privatizarea Cupru Min Abrud la un pret de aproape 4 ori mai mare fata de cel de pornire, seful OPSPI a spus ca firmele care au participat la licitatie au fost cu potenta financiara ridicata.
Astfel, concurenta intre investitori a dus la obtinerea unui pret de aproape 4 ori mai mare pentru Cupru Min fata de cel de pornire, potrivit lui Vladan.
"Mecanismul licitatiei cu strigare incurajeaza concurenta si cea mai buna metoda de a atrage sume mai mari", a spus seful OPSPI.
El nu isi explica insa de ce statul nu a putut vinde Cupru Min in 2008, cand "era un an mult mai bun".
In opinia acestuia, este foarte important ca in primul rand compania scoasa la vanzare sa functioneze, sa nu fie i