Administraţia publică locală a organizat, ieri, o dezbatere publică asupra noului Plan de Urbanism Zonal al Peninsulei, care reprezintă o reactualizare a PUZ-ului din 2003, elaborat la vremea respectivă de arhitectul Dorin Ştefan.
La evenimentul de ieri, desfăşurat în Sala Remus Opreanu a Prefecturii Constanţa, au participat Mirela Băncescu, arhitectul care a elaborat, din partea SC Expaco SRL, noul PUZ al zonei istorice a Constanţei, Cristina Stamat, şef Serviciu Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa, şi Cristina Neagu, din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului Constanţa.
În pofida faptului că tema dezbaterii de ieri a fost, de fapt, raportul de mediu pentru „Reactualizare PUZ Peninsulă - modificare HCLM 416/21.11.2003", evenimentul a stat mai ales sub amprenta aspectelor ce ţin de urbanism şi arhitectură. Astfel, datorită prezenţei la eveniment a mai multor arhitecţi constănţeni, membri ai Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea, dintre care îi amintim pe preşedintele OAR, Alexandru Bălan, pe vicepreşedintele Ignis Duvagi, dar şi pe arhitectul Radu Cornescu, au fost semnalate o serie de probleme de o importanţă deosebită. Arhitecţii prezenţi au ţinut să sublinieze că deosebirea majoră dintre noul şi vechiul PUZ constă în ridicarea unor blocuri pe taluz, deci în partea de nord-est a Peninsulei, blocuri al căror regim de înălţime va depăşi zece etaje. Ar fi vorba de o suprafaţă de taluz de aproximativ 800.000 de metri pătraţi pe care se va construi atât deasupra, cât şi sub cornişă.
„Să nu ne ia nimeni de proşti!"
De remarcat este că Mirela Băncescu, arhitectul care a elaborat acest PUZ, nu a avut răspunsuri pentru multe dintre întrebările celor prezenţi în sală. În mai multe rânduri, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău (prezent în public, nu la prezidiu), a intervenit pentru lămuririle necesare, lămuri