Bugetul României a resimţit din plin consecinţele condiţiilor meteo nefavorabile din februarie, când jumătate din economie a fost blocată ca urmare a zăpezilor şi gerului, trecând de la excedentul de 0,2% din PIB din ianuarie la un deficit de 0,4%.
Veniturile totale au înregistrat în februarie o creştere modică, de doar 1,2%, comparativ cu aceeaşi lună din 2011, la 29,2 mld. lei, după ce în ianuarie plusul a fost de 11,3%
Deficitul bugetar după două luni a fost de 2,7 mld. lei, reprezentând 0,44% din PIB, nivel comparabil cu cel din primele două luni din 2011. Problema este că în 2012 deficitul bugetar trebuie înjumătăţit, la 1,9% din PIB (pe metodologia cash), faţă de nivelul de anul trecut, de 4,35% din PIB, iar semnalele din februarie nu sunt încurajatoare.
Şi încasările din TVA au frânat în acelaşi ritm ca veniturile totale. După o creştere de 15,4% în ianuarie, în februarie veniturile din TVA au înregistrat un avans de doar 1,5% faţă de aceeaşi lună din 2011, la 3,2 mld. lei, potrivit datelor anunţate de Ministerul Finanţelor.
TVA este cea mai importantă resursă pentru bugetul de stat şi a doua sursă de bani pentru bugetul consolidat, după contribuţiile sociale. Evoluţia încasărilor din TVA este influenţată atât de nivelul cotei, cât şi de tendinţa vânzărilor cu amănuntul şi gradul de evaziune fiscală, sumele colectate la buget fiind de natură să crească odată cu revenirea economiei.
Pe lângă evoluţia nefavorabilă a consumului şi economiei în februarie, la temperarea încasărilor din TVA a contribuit şi disiparea efectului de bază datorat majorării cotei în vara lui 2010, la 24%.
Pe partea de accize, sumele colectate s-au prăbuşit în februarie, coborând cu 17,6% faţă de 2011, după ce în ianuarie s-a înregistrat o creştere de 41,7%. Accizele aduc circa un sfert din încasările la bugetul de stat şi peste 10% din veniturile