În Bulgaria, orice tranzacţie de peste 1.500 de euro trebuie realizată prin mediul online, a spus Cătălin Creţu, manager Visa Romania. Potrivit acestuia, prin această reglementare bulgarii au reuşit să reducă evaziunea. Sursa: EVZ
În România însă, valoarea consumului privat este de 80 de miliarde de euro, din acestea doar 28 miliarde fiind reprezentate de cheltuielile realizate prin intermediul cardului, a mai spus Gabriel Creţu.
În opinia acestuia, pentru a creşte gradul de utilizare a cardului ar mărită reţeaua de acceptare, micii comercianţi fiind încă extrem de reticenţi în a accepta plata cu cardul.
"Este important să mărim reţeaua de acceptare. Suntem în urma emiterii. La IMM-uri mai este mult de lucrat la capitolul educare, informare", a mai spus Cătălin Creţu.
Potrivit acestuia, în România există 500.000 de case de marcat, în schimb doar 125.000 de POS-uri. "Nu putem spera să ajungem la 500.000 de POS-uri în comerţ, dar spre 250.000 putem împinge această piaţă", a mai spus Creţu.
"Trebuie extinsă zona în care se fac plăţi cu cardul spre plăţi către guvern, plăţi către asigurători", a mai spus reprezentantul Visa.
În ultimul timp, tot mai mulţi români au început să facă tranzacţii cu cardul la comercianţi. Dacă în 2010 35% din tranzacţiile cu cardul erau efectuate la POS-urile comercianţilor, în 2011 acest procent a urcat la 40%. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu cardul în 2011 s-a ridicat la 28 de miliarde de euro.
În prezent sunt în circulaţie în România 13,3 milioane de carduri. Din acestea doar două milioane sunt carduri de credit.