Homosexualii din Turcia, ţară în care stagiul militar este obligatoriu pentru toţi bărbaţii de peste 20 de ani, heterosexuali şi apţi fizic, trec prin numeroase umilinţe pentru a-şi demonstra orientarea sexuală şi a scăpa astfel de armată, se arată într-un documentar BBC.
Turcia nu are nicio lege împotriva homosexualilor, ba este cea mai progresistă ţară din spaţiul musulman atunci când vine vorba despre minorităţile sexuale. Cu toate acestea, spitalele militare din Turcia încă mai consideră homosexualitatea o boală şi se ghidează după un document al Asociaţiei Psihiatrice Americane din 1968. Tot pe modelul american, însă mult mai actual, soldaţii nu sunt încurajaţi să îşi exprime orientarea sexuală (a se vedea politica "Don't Ask Don't Tell" din SUA). Cei care se declară, însă, homosexuali primesc aşa numitul "certificat roz",pe care scrie "tulburări psihosexuale - homosexualitate".
De la declarat şi până la primirea certificatului şi, implicit, la scutirea din armată, e cale lungă şi umilitoare, arată jurnaliştii britanici, care au intervievat mai mulţi homosexuali turci ce şi-au mărturisit orientarea sexuală la înrolare. Bărbaţii sunt puşi să demonstreze că sunt homosexuali şi obligaţi să aducă diverse "dovezi" în acest sens.
"M-au întrebat când am făcut sex anal, oral, ce fel de jucării am avut când am fost mic", a povestit un turc de 20 de ani, sub pseudonimul Ahmet. "M-au mai întrebat dacă îmi place fotbalul, dacă port haine de femei sau dacă mă dau cu parfum de damă. Eram neras de câteva zile şi sunt destul de masculin - mi-au spus că nu arăt ca un gay normal", a mai spus Ahmet, căruia i s-a cerut să aducă o poză cu el îmbrăcat în haine de femeie. Tânărul a refuzat, dar le-a adus o poză în care săruta un alt bărbat. Ahmet nu şi-a primit încă "certificatul roz" şi crede că va mai dura chiar şi un an până să îl primească - dacă îl va prim