Cu toată relansarea economică firavă de anul trecut, austriecii de la Raiffeisen au raportat un profit net de 96 mil. euro foarte apropiat de câştigul din anul de boom 2007, creşterea de 16% faţă de 2010 fiind pusă pe seama îngheţării cheltuielilor cu provizioanele la 48 mil. euro ca urmare a scăderii ponderii creditelor neperformante.
Raiffeisen rămâne astfel a doua bancă de pe piaţă după nivelul profitului calculat conform standardelor internaţionale de raportare, fiind devansată de BRD cu un câştig de aproape 111 mil. euro pe IFRS.
"Este un rezultat foarte bun în condiţiile economice pe care le traversăm în ultimii ani. Capitalizarea bună, precum şi diversificarea surselor noastre de venituri ne-au permis să creştem venitul băncii cu 6% şi să ne continuăm dezvoltarea. Am reuşit să ne consolidăm poziţia de bancă puternică, păstrând în toată această perioadă un control strict asupra costurilor şi o administrare prudentă a riscurilor", spune Steven van Groningen, de 10 ani preşedintele Raiffeisen Bank.
După scăderea soldului creditelor cu 3,5% în 2009 - primul an de criză -, austriecii au consemnat doi ani la rând de creştere a creditării cu două cifre - 18% în 2010 şi respectiv 16% în 2011, ajungând la un portofoliu de 3,53 mld. euro. În 2008 creditele creşteau cu 14%, faţă de 23% în 2007.
Această dinamică a susţinut diluarea ponderii neperformantelor de la 7,6% în 2010 la 6,4% în 2011, banca evaluând drept foarte bună calitatea creditelor noi acordate. Raiffeisen este probabil singura bancă mare de pe piaţă care nu se plânge de costul riscului şi nici de lipsa cererii de credite.
Pe zona corporate, creditele au urcat cu 20%, evoluţie explicată prin atragerea de clienţi noi, precum şi prin creşterea activităţii celor existenţi, rezultând tranzacţii mai numeroase şi de volume mai mari. La retail activele au crescut cu circa 18%, cererea