Noul preşedinte al Republicii Moldova şi-a anunţat primele priorităţi pentru mandatul său de patru ani. Deşi nu are formată o echipă şi recunoaşte că pentru început îi va fi greu, Nicolae Timofti dă asigurări că problemele existente vor fi soluţionate.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Reforma justiţiei, lupta cu corupţia, majorarea pensiilor şi a salariilor sunt priorităţile proaspătului preşedinte ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Şeful statului spune că Alianţa pentru Integrare Europeană, care l-a şi propus pentru această funcţie nu se va implica în formarea echipei sale.
Nicolae Timofti nu exclude totuşi că liderii Alianţei vor încerca să-l subordoneze: "În politică sunt multe lucruri. Voi analiza, dacă este acceptabil ceea ce se propune sau nu. Dacă vor fi lucruri care trec de competenţa mea, nu voi accepta". Declaraţii în acest sens au fost făcute de către Nicolae Timofti în cadrul unei emisiuni la ProTV.
Preşedintele Republicii Moldova susţine că şi consilierii săi vor face parte din acelaşi domeniu ca şi el, adică vor fi jurişti. "Am primit propunerea pe neaşteptate şi eu nu am echipă, nu am partid. Nu o să-mi fie uşor. Unii nu vor să lase, toţi sunt jurişti", a menţionat şeful statului.
În ceea ce priveşte limba pe care o vorbeşte, Nicolae Timofti a spus că este româna, chiar dacă din punct de vedere legal, limba de stat este "moldovenească". "Eu vorbesc limba română. Dar eu sunt jurist, iar în Constituţie scrie "moldovenească". Academia ne spune că vorbim româna, dar legile ne spun că vorbim limba de stat, moldoveneasca", susţine preşedintele.
Totodată, în cadrul emisiunii "În Profunzime", Nicolae Timofi a menţionat că şi conflictele etnice sunt create artificial de politicieni. "Este o problemă artificială, cu antiromânismul, antirusismul. O fac oamenii cointeresaţi. Asta se întâmplă în oraşe m