Dacă ai o stare de oboseală care persistă de mult timp sau îţi este foame în permanenţă ori, în ultima vreme, ai scăzut semnificativ în greutate, este bine să-ţi măsori glicemia. Cele trei semne pot anunţa prezenţa diabetului.
Diabetul este o tulburare metabolică ce se caracterizează prin incapacitatea organismului de a produce (diabet de tip 1) sau de a utiliza (diabet de tip 2) insulina. Această substanţă este produsă de celulele pancreatice şi are rolul de a transporta glucoza din sânge la celule pentru a fi transformată în energie.
Citeşte şi:
Nu te grăbi să mergi la serviciu după o boală!
Foamea permanentă poate apărea în diabetul de tip 2
Semnele specifice diabetului de tip 2 sunt urinarea frecventă, infecţiile cutanate şi genito-urinare şi ingerarea unei cantităţi mari de alimente, deşi chiar şi acestea apar numai în jumătate din cazuri. Prin urmare, pentru a pune diagnosticul de diabet de tip 2 se recomandă măsurarea glicemiei. Valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse între 70 şi 109 mg/dl. Dacă nivelul glicemiei măsoară peste 126 mg/dl se pune diagnosticul de diabet probabil. Pentru confirmarea diagnosticului, se va efectua o a doua măsurare. Acest tip de diabet este determinat de factori genetici, dar şi de obezitatea abdominală, de stres şi de un stil de viaţă sedentar. Din fericire, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, diabetul de tip 2 poate fi controlat eficient.
Scăderea bruscă în greutate anunţă diabetul de tip 1
Dacă în absenţa unei cure drastice de slăbire pierzi mai mult de două kilograme pe săptămână, este bine să te prezinţi la medic pentru a-ţi recomanda un set de analize medicale. Potrivit medicilor americani de la Clinica Mayo, diabetul de tip 1 (insulinodependent) poate debuta printr-o senzaţie de foame excesivă, senzaţie accentuată de sete, urinări frecvente, scădere r