Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 222,3 miliarde de lei (51,1 mld. euro), pentru că bancherii sunt în continuare reticenţi să-şi asume riscuri în economie, în timp ce se plâng de cererea redusă din partea clienţilor.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul creditelor acordate de bănci în economie a crescut însă cu 7,6%, evoluţie susţinută în principal de finanţările în valută. Chiar dacă ritmul anual a accelerat sensibil faţă de ianuarie, când fusese 4,9%, acest lucru se datorează efectului cursului de schimb şi nu unei creşteri reale.
Astfel, ritmul anual de creştere a finanţărilor în lei a încetinit de la 4,9% în ianuarie la 4,3% luna trecută, în timp ce avansul creditului valutar (la valori exprimate în euro) a rămas neschimbat la circa 6%. Soldul creditelor în lei ajungea la 80,3 mld. lei la sfârşitul lunii februarie, în timp ce finanţările în valută se apropiau de echivalentul a 142 mld. lei (32,6 mld. euro), potrivit BNR.
"Dinamica creditului neguvernamental urmează tendinţa slabă conturată în ultimele luni, dar este posibil ca în februarie condiţiile meteo nefavorabile să fi avut un impact negativ asupra activităţii economice, care s-a reflectat în scăderea numărului creditelor acordate", consideră Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.
Datele privind cererea de credite indicau deja o scădere a activităţii de creditare şi în luna februarie, numărul rapoartelor eliberate de Biroul de Credit la cererea băncilor de a afla informaţii despre clienţii potenţiali coborând la 320.000, faţă de 350.000-400.000 de solicitări la sfârşitul anului trecut.
Creditul în valută acordat populaţiei a crescut totuşi atât faţă de luna ianuarie, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinut cel mai probabil de vânzările de cre