De la caz la caz, medicul chirurg recomandă îndepărtarea fragmentului de disc intervertebral herniat, „dezintegrarea" acestuia sau, uneori, înlocuirea lui.
Astfel, structura nu mai pune presiune pe nervii din vecinătate şi nu mai apare durerea pe picior sau pe braţ.Hernia de disc apare atunci când porţiunea centrală, gelatinoasă a discului intervertebral (nucleul pulpos) se deplasează din poziţia sa normală, infiltrându-se prin fisurile apărute în zona periferică, fibroasă a discului.
Atunci când materialul gelatinos iese din disc, medicul poate decide să intervină cu bisturiul, în funcţie de simptome (dureri severe, paralizii, amorţeli). Intervenţia se numeşte discectomie: pacientul sub anestezie generală este culcat cu faţa în jos, iar medicul realizează o incizie de 3 cm la nivelul spatelui.
„Sunt cele mai frecvente intervenţii în caz de hernie în România şi în Europa. Din experienţa mea, rezultatele pozitive postoperatorii merg spre 99,99%, iar recidiva herniei este mai mică de 5%. Pacientul se externează la două-trei zile după operaţie şi se întoarce la muncă după 6-8 săptămâni", explică dr. Marius Catană, medic primar neurochirurg cu supraspecializare în chirurgie spinală la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni" din Bucureşti.
Operaţii de ultimă generaţie
În cazurile de hernie în care fragmentul nu depăşeşte discul, dar care provoacă durere persistentă în ciuda tratamentului cu pastile, poate fi indicată nucleoplastia percutană. Prin acest procedeu, nucleul pulpos este dezintegrat cu ajutorul unei sonde de radiofrecvenţă (puţin mai groasă decât un ac), pentru ca, într-un pas ulterior, să i se redea consistenţa prin coagulare. Pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi.
În plus, există şi varianta înlocuirii discului cu ajutorul unei proteze. Este vorba despre artroplastie, o intervenţie mai costisitoare, implantul