Savanţii de la Academia de Științe spun că rezervele s-ar afla în partea de sud a Moldovei, în apropiere de linia Ungheni - Basarabeasca și sfătuiesc autoritățile să atragă companii străine la realizarea prospecțiunilor.
Cercetătorii de la Institutul de Geologie şi Seismologie nu exclud faptul că subsolul ţării noastre conţine importante zăcăminte de hidrocarburi, mai mari decât cele cunoscute până în prezent. Acestea s-ar putea afla în partea sudică a Republicii Moldova, mai jos de linia Ungheni-Basarabeasca.
De ce sovieticii nu au găsit mai mult petrol în Moldova
Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie, aduce mai multe argumente în susţinerea acestei ipoteze. Printre acestea se numără existenţa în partea de sud a ţării a unui complex gros de formaţiuni sedimentare, care s-au dovedit a fi petrogaziere în regiunile vecine. Totodată, există numeroase semne de prezenţă a petrolului şi gazelor, dar şi roci capabile să acumuleze eventuale hidrocarburi. La toate acestea se adaugă o serie de indicatori geotermici, geochimici şi hidrogeologici, specifici zăcămintelor de petrol şi gaze naturale, dar şi existenţa unor căi de migrare regională a hidrocarburilor.
Savantul explică şi motivul pentru care în perioada sovietică nu au fost descoperite rezerve importante de petrol şi gaze, chiar dacă s-au efectuat numeroase prospecţiuni. „În acea epocă lucrările de foraj se efectuau masiv, dar fără o argumentare geologică serioasă. Totodată, majoritatea din cele 793 de sonde au fost forate la o adâncime de până la 1.000 de metri şi doar trei sonde au depăşit cota de 3.000 de metri. Însă, potrivit concepţiei contemporane privind structura geologică a teritoriului dintre Carpaţi şi Marea Neagră, zăcăminte de petrol şi gaze pot fi localizate la adâncimi mari, între 3.000 şi 7.000 de metri", a specificat Vasile Alcaz.
Costuri şi şanse mari
Pot