A existat o complicitate intre Guvernele statelor UE si CIA in transferul si detentia secreta a suspectilor de terorism? Au existat avantaje materiale sau politice? Cat si cum a colaborat fiecare stat membru? Cine a finantat operatiunile secrete ale CIA? Sunt intrebari la care expertii mai multor organizatii internationale pentru drepturile omului au incercat sa dea raspuns in Comisia pentru Drepturi Civile si Libertati Fundamentale (LIBE) din Parlamentul European care a organizat o audiere publica legata de folosirea, de catre CIA, a unor tari europene pentru transportarea si detinerea ilegala de prizonieri.
"Ne intalnim la 5 ani de la raportul privind folosirea CIA de baze europene pentru transportul si detentia ilegala a detinutilor. Lipsa asumarii raspunderii autoritatilor nationale loveste victimele, statul de drept si arata incapacitatea statelor UE de a gestiona astfel de situatii. Guvernele anumitor state au refuzat pana acum sa-si trimita reprezentanti la aceasta dezbatere", a declarat Julia Hall, expert in materie de contraterorism si drepturile omului in Europa, Amnesty International.
Romania si Polonia, Lituania si tarile scandinave sunt statele unde expertii Amnesty sustin ca ar fi existat centre de detentie ori s-au facut transferuri de detinuti suspectati de terorism.
Julia Hall a spus ca in 2009, autoritatile lituaniene au recunoscut ca au gazduit doua centre CIA, mai multi experti au viziat aceste locuri, o ancheta a fost inceputa, dar ulterior oprita in ciuda presiunilor Amnesty International. In septembrie 2011 au fost prezentate noi date privind zborurile prin Romania inspre Lituania, iar descoperirea acestor inchisori secrete ar fi trebuit sa duca la noi anchete si dezvaluirea de noi metode ale CIA, a adaugat Hall.
Finlanda: Amnesty International a aratat ca exista o legatura credibilia intre datele pri