Banca Naţională a României ar putea decide, joi, reducerea dobânzii de politică monetară la 5,25%, ca urmare a scăderii inflaţiei şi a persistenţei deficitului de cerere agregată, susţin membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, conform unui comunicat de presă. Sursa: VLAD STĂNESCU
Conform opiniilor exprimate de membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) în cadrul unui sondaj intern, Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce dobânda de politică monetară la 5,25% în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie din 29 martie.
Ponderea celor care se aşteaptă la reducerea dobânzii la 5,25% este de 92% din numărul total al participanţilor la sondaj.
Rezervele minime, menţinute
Tot în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, BNR ar putea decide menţinerea rezervelor minime obligatorii pentru lei şi pentru valută. 77% din participanţii la sondaj au considerat că rezervele minime obligatorii pentru lei vor fi menţinute la acelaşi nivel (restul anticipând scăderi până la nivelul de 10%), iar 92% din participanţii la sondaj au considerat că rezervele minime obligatorii pentru valută nu vor fi modificate (restul anticipând scăderi până la nivelul de 15%).
Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor AAFBR plasează dobânda de politică monetară la 5% (răspunsurile variază între 5% şi 5,25%). La finalul anului 2013, dobânda de politică monetară s-ar putea situa la 5% (estimările variază între 4% şi 5,75%).
Rezerva minimă obligatorie pentru lei ar putea fi redusă de către BNR la 12% în decembrie 2012 (estimările variază între 10% şi 15%) şi la 10% în decembrie 2013 (estimările variază între 8% şi 15%).
Rezerva minimă obligatorie pentru valută ar putea fi menţinută constantă de către BNR la 20% în decembrie 2012 (estimările variază între 12%