Nu numai in Romania clientii bancilor s-au saturat de ceea ce considera a fi abuzuri, trecand la actionarea in instanta a acestora. In Spania, grav lovita de o criza imobiliara, grupuri mari de persoane, in mare parte imigranti, incearca sa gaseasca o solutie la impasul in care au intrat.
Multi dintre proprietarii care au facut credite pentru a-si cumpara locuinte se afla in pericol de a-si pierde locurile de munca, in conditiile unei rate a somajului in continua crestere. Astfel, ei nu mai pot sa-si plateasca ratele, riscand sa fie evacuati.
De altfel, evacuarile silite, cate 200 pe zi potrivit statisticilor, au devenit un simbol al crizei din Spania, ce dureaza de cinci ani, imediat dupa colapsul pietei imobiliare si de constructii, ce a lasat milioane de persoane fara un loc de munca, relateaza Reuters.
Totusi, un grup de clienti a reusit sa suspende zeci de astfel de proceduri in ultimele sase luni, protestand in fata caselor preluate de banci si ajutand proprietarii sa negocieze cu institutiile de creditare.
Campania "Stop evacuarilor" a condus la un val de proteste, iar noul guvern a promis sa-i ajute pe cei care au luat credite in plin "boom" imobiliar, cand valoarea proprietatilor era mult mai mare.
Dupa prabusirea pietei, in 2007 - 2008, sute de mii de proprietari s-au trezit ca datorau bancilor mai mult decat valora imobilul achizitionat, in timp ce ratele dobanzilor se majorau vazand cu ochii.
Imigrantii cu salarii mici au fost cel mai grav afectati, deoarece, in multe cazuri, acestia si-au pierdut si slujbele. In plus, casele respective sunt aproape imposibil de vandut.
Potrivit avocatilor care ajuta grupurile de proprietari, bancile si alti creditori au "targetat", in timpul boom-ului imobiliar, comunitatile de imigranti, in special pe cei din Ecuador, a treia ca marime d