O alianţă anti-USL este binevenită. Ar fi prima construcţie politică reală care să ofere o alternativă la tandemul Stancu-Simionescu. Dar încă mai lipseşte ceva important din acest angrenaj, ba chiar decisiv: candidaţii. Dumitriu a declarat că le vom şti numele pe 5 aprilie.
Constantin Cibu a pus un accent în plus: candidaţii trebuie să fie "locomotive" pentru alianţe. Ce înseamnă asta? Ceva chestiuni ce ţin de sondaje? Evaluări sociologice? Strategii-surpriză? Nu ştim, dar vom afla.
Practic, prin crearea celui de-al doilea pol - Alianţa pentru Viitorul Brăilei -, s-a ocupat aproape întreg spectrul politic brăilean. Spun "aproape" pentru că Noua Republică, de pildă, are reţineri privind implicarea sa în alegerile locale. Ca idee, cei de la Noua Republică au declarat că ar susţine un candidat independent, dar decizia lor finală n-o ştim. Însă, ca şi în cazul de mai sus, o vom afla.
Dacă pe partea de opoziţie se construieşte, pe partea USL-ului se dănţuieşte întru demolare. Ca să mulţumească pe toată lumea - mă refer la "aspiranţii" din PSD, PNL şi PC -, USL-ul ar trebui să scoată vreo 120%. Pe de altă parte, PNL este aproape dispărut din dezbaterea publică, PC aproape inexistent, iar PSD-ul se sprijină pe un primar cu multe încurcături administrative şi pe un preşedinte CJ cu multe încurcături procesual-penale. Dar când cade un colos, să nu credeţi că va fi ca la iarmaroc, ci se va ridica un nor de praf de n-o să mai vedem bine un an, doi.
Trecutul îl cunoaştem. Viitorul, nu! El se prefigurează, deocamdată, doar ca intenţie. Intenţia de a se termina cu un anume fel de politică şi administraţie. Dar hotărârea reală nu va putea fi probată decât cu nişte candidaţi cu şanse reale. Când le vom afla numele şi rezultatele din sondaje, atunci vom şti dacă să ne pregătim pentru Viitor sau dacă să ne pregătim pentru alţi 4 ani de Tre