Infecţiile care se repetă la intervale scurte de timp şi sechelele după o boală ori după o operaţie pot fi cauzate de insuficienta perioadă de convalescenţă.
Viteza societăţii moderne a influenţat şi perioada de recuperare după o boală, astfel că nu mai acordăm suficient timp convalescenţei. De aceea, fie nu ne însănătoşim complet şi riscăm să-i îmbolnăvim pe ceilalţi (în cazul unei infecţii), fie boala poate recidiva, atrag atenţia medicii. Perioada de recuperare este stabilită de medic, în funcţie de afecţiune.
Citeşte şi:
Ai hipertensiune? Vezi ce trebuie să mănânci zilnic ca să o ţii sub control!
De ce secretele sunt o povară, iar femeile nu le pot păstra
Antibioticele, cel puţin cinci zile
În cazul infecţiilor bacteriene (urinare, respiratorii - mai puţin răceala şi gripa), medicii recomandă antibiotice. Foarte multe persoane însă nu respectă durata minimă de administrare a acestora şi, de aceea, ele nu-şi fac efectul şi, în plus, bacteriile pot deveni rezistente la tratament.
„Pentru a distruge în totalitate microbii, un antibiotic ar trebui luat cel puţin cinci zile. Însă, unele persoane iau medicamente o zi-două, văd că se simt mai bine, şi consideră că s-au vindecat. Este greşit!", atrage atenţia medicul de familie Călin Ciubotaru.
În plus, pe lângă administrarea de medicamente, mai este necesar un interval de timp în care organismul să se recupereze. Aşadar, timp de o săptămână, după o infecţie serioasă de tipul pneumoniei, trebuie să stai acasă, să te relaxezi, să te hidratezi corespunzător, să te hrăneşti echilibrat şi, nu în ultimul rând, să faci exerciţii uşoare pentru a-ţi menţine muşchii în formă. În niciun caz nu trebuie să mergi la serviciu înainte de intervalul de convalescenţă recomandat de medic!
În caz contrar, chiar dacă boala pentru care ai luat medicamente s-a vindecat, există riscul să cont