Ambasadorul Germaniei în România propune o nouă dimensiune a parteneriatului româno-german, pe fondul unor investiţii importante anunţate de companiile germane în Transilvania.
Ultimii ani par să fi adus o reorientare de substanţă a politicii externe româneşti. Iritarea şi nervii preşedintelui francez Nicolas Sarkozy au îndepărtat România de Franţa, însă seriozitatea şi meticulozitatea cancelarului german Angela Merkel au transformat Berlinul într-un interlocutor mult mai ascultat de români.
Tocmai de aceea, în cadrul unei conferinţe ţinute la Universitatea Babeş-Bolyai, ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, a lansat ideea unei relaţii privilegiate, în interiorul Uniunii Europene, între Germania şi România.
Locul unde a fost lansată această idee este unul simbolic. Clujul este, de fapt, vechiul Kalusenburg reîntemeiat de coloniştii saşi din Evul Mediu pe locul oraşului roman Napoca, Transilvania este cunoscută încă de acum 1.000 de ani şi sub numele de Siebenburgen, iar Universitatea Babeş-Bolyai este singura care are o linie autonomă de studiu în limba germană.
Schimbare de ton Schimbarea majoră de ton a diplomaţiei germane în relaţia cu România s-a produs la un an şi jumătate după vizita la Cluj a Angelei Merkel. Parteneriatul româno-german ar urma să valorifice investiţiile germane şi poziţia geostrategică - cheie a României la Marea Neagră.
Schimbare majoră de ton a diplomaţiei germane în relaţia cu România. La un an şi jumătate de la vizita cancelarului federal german, Angela Merkel, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, a lansat, tot la Cluj, propunerea unei noi dimensiuni a parteneriatului româno-german, în interiorul Uniunii Europene. Acest parteneriat ar urma să valorifice investiţiile germane şi poziţia geostrategică - cheie a Ro