Odată cu finalizarea vânzării unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, statul anunţă calendarul pentru cedarea altor participaţii, primele pe listă fiind Oltchim şi Transgaz. La "încălzire" sunt Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Electrica.
"Deşi este o vânzare destul de mică, pachetul Transelectrica este cel care va de ritmul şi pentru celelalte vânzări", a spus Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţie subordonată Ministerului Economiei, care coordonează procesul de privatizare a celor mai importante companii de stat.
Astfel, următoarea pe listă va fi licitaţia pentru vânzarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care ar urma să aibă la loc la finalul lunii mai, primirea ofertelor fiind programată pentru data de 17 aprilie.
"Privatizarea Oltchim va fi una grea pentru că firma înregistrează pierderi. Termenul pentru depunerea ofertelor va fi 17 aprilie, iar desfăşurarea licitaţiei va avea loc pe data de 31 mai", a mai precizat şeful OPSPI. El a mai spus că până în prezent OPSPI a semnat acorduri de confidenţialitate cu câţiva investitori interesaţi de privatizarea combinatului, fără să ofere detalii. Ministerul Economiei intenţionează să vândă întregul pachet de acţiuni deţinut la Oltchim, de 54,8% din capital, termenul impus de Fondul Monetar Internaţional pentru finalizarea procedurii fiind sfârşitul lunii aprilie.
Potrivit unui document oficial obţinut de Mediafax, redactat la jumătatea lunii martie, patru companii din România, Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Germania şi-au exprimat interesul pentru Oltchim. Acţiunile Oltchim vor fi vândute într-un proces în care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi preţul, iar statul se va baza în negocieri pe evaluări care relevă că valoarea de piaţă