Fructele şi legumele proaspete provenite din Turcia sunt periculoase pentru sănătate. Cel puţin asta arată un raport dat publicităţii de Greenpeace Germania. Documentul relevă că ele conţin cel mai mare număr de substanţe chimice periculoase, dintre produsele de acest fel comercializate pe piaţa europeană.
Autorii studiului au constatat că peste o treime dintre mostrele de legume şi fructe turceşti analizate conţin niveluri de substanţe chimice ridicate, peste limita admisă. Practic, Turcia se află pe primul loc la acest capitol în clasamentul celor 23 de ţări care sunt exportatoare importante de astfel de produse, incluse în raportul care a analizat perioada 2009-2010.
Autorii studiului subliniază că este puţin probabil ca utilizarea pesticidelor la fructe şi legume să fi scăzut semnificativ după anul 2010.
Dintr-un total de 76 de fructe şi legume turceşti exportate pe pieţele europene şi analizate în cadrul studiului, ardeii turceşti conţin cel mai periculos amestec de substanţe chimice din categoria pesticidelor.
În ardeii turceşti analizaţi au fost găsite în total 24 de substanţe chimice periculoase. Pe locul al doilea sunt perele turceşti, în componenţa cărora se găsesc zece substanţe chimice periculoase peste limita admisă, iar pe locul al treilea sunt strugurii, cu nouă substanţe chimice.
Femeile însărcinate şi copiii în special sunt sfătuiţi să evite legumele şi fructele cu un conţinut de substanţe chimice peste limita admisă.
Fructele şi legumele proaspete provenite din Turcia sunt periculoase pentru sănătate. Cel puţin asta arată un raport dat publicităţii de Greenpeace Germania. Documentul relevă că ele conţin cel mai mare număr de substanţe chimice periculoase, dintre produsele de acest fel comercializate pe piaţa europeană.
Autorii studiului au constatat că peste o treime dintre mostrele de legume şi fructe