Copilăria nefericită, supusă abuzurilor şi brutalităţilor, se reflecă în individul ajuns la maturiate.
"Un soţ care îşi bate nevasta sau copiii a fost abrutizat de propriii lui părinţi", spune psihologul Diana Stănculeanu, care conducea reţeaua naţională de consiliere a Organizaţiei "Salvaţi Copiii".
Abuzurile grave, cum sunt cele sexuale, lasă urme adânci putând forma un adult cu probleme de sănătate mintală.
Cele trei trepte ale abuzului: fizic, emoţional, sexual
80% dintre copiii victime ale abuzurilor dezvoltă la maturitate afecţiuni psihice. Tulburările apar din adolescenţă şi se adâncesc după împlinirea vârstei de 21 de ani. Abuzaţii devin anxioşi, depresivi, au probleme de ataşament sau îşi deformează conduita.
E momentul când din agresaţi devin agresatori. Sunt trei trepte ale abuzurilor: fizice, emoţionale şi sexuale. Cu cât cazi de mai sus pe această scară, cu atât rănile psihice sunt mai adânci.
Nu pot dormi noaptea din cauza coşmarurilor
"Fetiţele abuzate sexual rămân marcate pe viaţă, nu-şi pot întemeia o familie şi văd un potenţial violator în orice persoană care încearcă să se apropie de ele. În 97% din cazuri, abuzurile sexuale vin de la rude, persoane apropiate, adică de la cei de la care copilul aşteaptă protecţie", explică Diana Stănculeanu.
De aceea, copiii păstrează secretul. Li se transmite: "te-am ales pentru că te iubesc", "eşti special pentru mine" şi ajung să mărturisească abia când devin adulţi, când depresia îi domină şi nu mai pot dormi noaptea din capuza coşmarurilor.
"Adulţii care au fost copii abuzaţi devin amorţiţi emoţional, e o disociere, astfel că pot comite la rândul lor abuzuri", punctează specialistul.
Ruşinea de care nu scapi toată viaţa
Din rândul victimelor din copilărie se aleg adulţii singuratici, cu încrederea în semeni profund afectată.
"Riscul meu creşte dac