Generalul Ion Mihai Pacepa, fostul director adjunct al Departamentului de Informații Externe din România comunistă, a dat avertismente în mesajul său intitulat „Țarul Putin", că regimul lui Putin va continua, cu și mai multă lejeritate politica statului „așa cum este nevoie de el" și a libertății „unde este nevoie de ea", deci un regim dictatorial.
În 1999, când devenea președinte, Vladimir Putin scria, în eseul său, „Rusia în zorii noului mileniu":
„Statul trebuie să fie unde și cum e nevoie de el, iar libertatea trebuie să existe acolo unde este nevoie de ea și în forma în care este nevoie de ea".
Citiți aici Ultimul mesaj al generalului despre Țarul Putin
Pacepa avertizează că regimul de la Moscova devine, în aceste condiții, un regim imperial, condus cu o mână de fier de Vladimir Putin. Deputatul PSD Adrian Severin, fost ministru de Externe, contrazice necesitatea, pe care o inferează Pacepa în mesajul său, ca Rusia să devină o dictatură, motivând caracterul special al democrației rusești.
Citiți aici Dezvăluirile lui Pacepa I: Boris, capul sau demisia
Democrația rusă, în accepțiunea fostului ministru de Externe Adrian Severin
Potrivit expresiei lui Vladimir Putin însuși, Rusia este „o democrație controlată" sau o „democrație suverană". Adică o democrație cu libertatea de expresie limitată de rațiunea de stat, astfel cum aceasta este definită de către deținătorul puterii politice rezultat din alegeri libere (nu neapărat și corecte).
Vladimir Putin: „Rusia este o democrație controlată"
„Cine furat de retorică se grăbește să vorbească despre Rusia ca despre o cvasi dictatură, uită sau nu a știut niciodată cum a funcționat URSS. Într-adevăr, Rusia nu este o democrație de același fel cu democrația engleză, franceză, germană sau chiar română. Nu este în nici un caz o „democrație absolută". Nu este nici chiar democra